• ŠKD pre radosť starkej a starkému - návšteva charitného domu

          • V mesiaci máj sme slávili sviatok Medzinárodný sviatok rodiny ( 15.5.2023). Už vtedy sme si spomenuli na všetkých ľudí, ktorí majú svoju rodinku a rozdávajú si radosť, lásku a vzájomne si pomáhajú. Ale čo s tými, ktorí rodinu nemajú, alebo sú od rodiny odlúčení, a nie sú najmladší? Sú odkázaní na úplne cudzích ľudí, aby im pomohli. Aj my sme chceli pomôcť.

            Pripravili sme darčeky a krátky program pre potešenie babky, dedka, uja, tety, ktorí žijú v Charitnom dome sv. Edity Steinovej vo Vojčiciach. Deti zo ŠKD tvorili a tešili sa na deň besiedky.

            Ale aj napriek vyučovaniu, písomkám a súťažiam sme nacvičili program. Dňa 28.6.2023 deti z 2.A triedy vystúpili s básňami, spevom, tancom a aj menšou zábavnou hrou. Darčeky sa babkám a dedkom páčili. Pokračujeme v rozdávaní radosti a plníme láskou nielen srdiečka ľuďom, ale aj obyčajnú krabicu od topánok. Pre nás je to neobyčajná krabica, plná dobrôt, kozmetiky a nazývame ju - Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok. My sme malí, ale ešte máme lásky dosť na rozdávanie pre potešenie. Tešíme sa aj na ďalšie stretnutie s milými a vďačnými ľuďmi.

            Katarína Česlikovský, vychovávateľka ŠKD

        • Máj – mesiac učenia sa vonku
          • Máj – mesiac učenia sa vonku

          • 1.A: PVO  (Rastliny) – učenie bolo zamerané najmä na stavbu rastliny, resp. jej častí s následným hľadaním a identifikáciou stromov, kríkov, kvetov a pod. Žiaci zistili, že veľa rastlín, o ktorých sa učili, máme aj v našom areáli. Boli aktívni a veľmi radi riešili dané úlohy.

            5.A: MAT  (Diagramy) – hodinu matematiky sme prepojili s hodinou geografie. Úlohou žiakov bolo zapísať počet listnatých a ihličnatých stromov, kríkov a byliniek v okolí našej školy a následne urobiť stĺpcový a kruhový diagram o počte týchto druhov drevín a byliniek.

            5.A: GEG  (Lesy) –hodina geografie prebehla v botanickej záhrade, úžitkovej záhrade a v parčíku v areáli našej školy. Žiaci pozorovali a pomenúvali listnaté a  ihličnaté stromy, kríky a bylinky, ktoré sa nachádzajú v areáli školy. Vysvetlili sme si význam našich lesov pre človeka a pre zvieratá. Žiaci si utvrdili a upevnili vedomosti z vyučovacích hodín.

            6.A: MAT  (Obvod a obsah obdĺžnika) – žiaci si počas hodiny vonku preverili svoje teoretické vedomosti. Úlohou žiakov bolo urobiť náčrt multifunkčného ihriska a zistiť, koľko  metrov pletiva potrebujeme na jeho oplotenie, a koľko metrov štvorcových koberca máme na ihrisku. Žiaci pracovali s meracím pásmom.

            7.A: MAT (Objem, mierka) – na hodine vonku žiaci zisťovali, koľko metrov kubických piesku potrebujeme do školského doskočiska. Ďalšou úlohou žiakov po výpočtoch bolo zistiť cenu piesku a narysovať plán doskočiska v mierke 1:100.

            6.A: ANJ(Moje záľuby) –  na hodine anglického jazyka sa žiaci 6. A učili mimo triedy. Cestou von z budovy aj v samotnom areáli mohli spolu komunikovať počas celej vyučovacej hodiny iba anglicky. Vo dvojiciach sa navzájom  predstavovali, rozprávali sa o svojich záľubách,  čo robia vo voľnom čase. Pýtali sa na obľúbené jedlá, filmy, športy.

            5.A: BIO(Liečivé rastliny) – Žiaci 5.A sa počas hodiny biológie vybrali spoznávať liečivé rastliny v školskej záhrade. Pomocou Encyklopédie liečivých rastlín žiaci zistili základné informácie o rastlinách, na čo slúžia, pri akých ochoreniach môžu pomôcť.  Pri každej rastline zistili zaujímavosť, ktorá by mohla prekvapiť spolužiakov.

            8.A: CHE  (Určovanie pH) – žiaci si prakticky vyskúšali zisťovanie pH pôdy v areáli školy. Odobrali vzorky pôdy z rôznych stanovíšť, zmiešali s destilovanou vodou a po chvíli určili kyslosť / zásaditosť vzoriek pomocou univerzálneho indikátorového papierika.

            6.A: SJL  (Dobrodružná literatúra) – žiaci sa vydali za dobrodružstvom do školskej záhrady. Na chvíľu sa vžili do hlavnej postavy, ktorá pozorovala prírodu. Potom mali za úlohu vymyslieť, čo zaujímavé sa môže diať na ich stanovišti. Tak vznikli príbehy o nezbedných mravcoch, obrovskom pavúkovi, ktorý utkal sieť v altánku, ale aj o rybách, ktoré vyskakujú z jazierka.

            8.A: BIO  (Štruktúra a replikácia DNA) – žiaci sa pomocou nájdených prírodnín učili zostaviť jednoduchý model DNA a znázorniť prakticky jej zdvojenie (replikáciu).

            6.A: BIO  (Pŕhlivce) – úlohou žiakov rozdelených do 2 skupín bolo pomocou nájdených prírodnín vytvoriť model stavby tela nezmara hnedého a opísať jeho vonkajšiu a vnútornú stavbu.

            7.A: RUJ (  ) – Žiaci  7. A strávili svoju ,, Hodinu vonku“  v areáli školy, kde si nielen zopakovali, ale aj rozšírili slovnú zásobu z ruského jazyka.  Snažili sa pomenovať v ruštine všetko, čo okolo seba vidia a slová dávali aj do slovných  spojení a viet.  Naše ,,výtvarníčky“  Jesika a  Eny potom nakreslili na výkres školu aj areál školy a spoločne sme pridali popisky k nakresleným objektom.

            9.A: MAT  (Štatistika) – žiaci 9.A si vyskúšali štatistický prieskum na tému: Aká je farba áut, ktoré prechádzajú okolo školy? Žiaci zaznamenávali farbu okolo prechádzajúcich áut. Tieto údaje neskôr spracovali do tabuľky a nakreslili stĺpcový graf. Najfrekventovanejšia farba v danom časovom úseku bola sivá.

            2.A : MAT - žiaci si precvičili počítanie spamäti, zopakovali si základné pojmy z geometrie - žiaci sa zahrali na body, pomocou lana znázornili priamku, polpriamku, úsečku...Pomocou pracovného listu si žiaci spolu s rodičmi precvičili písomné počítanie. V poslednej úlohe žiaci vyriešili zadanie a tak sa dopracovali k tajničke - MÁM RÁD MATEMATIKU. 

            Šp.trieda: PVC (Úprava školského areálu) –Hodina bola zameraná na úpravu, skrášlenie  školského areálu - skalky. Úprava terénu, ukladanie kameňov a napokon vysádzanie nových  skalničiek bolo pre žiakov napriek náročnosti tejto práce veľkou zábavou a hlavne dobrou školou života. Úprava  skalky nie je ešte ukončená, počas školského roka v nej budeme pokračovať.

            5.A – 9.A: NBV (Ruženec) – téma hodiny nadväzovala na predošlé vedomosti žiakov. Ruženec sme si prešli po teoretickej stránke, ale keďže sa neskladá zo základných počtov pre ruženec, žiaci si vytvorili svoj vlastný originál z prírodných materiálov.

            4.A SJL (Ohybné slovné druhy) –najprv sme si zopakovali, čo už vieme o ohybných slovných druhoch. Sústredili sme sa na prídavné mená. Následne sa deti rozdelili na dve družstvá, dostali papier s napísanými prídavnými menami a  ich úlohou bolo nájsť v areáli školy prírodniny alebo predmety, ktoré spadali k uvedenému prídavnému menu. Išlo aj o rýchlosť, obratnosť, postreh a nápaditosť