• Preventívna prednáška: Šikanovanie, kyberšikanovanie

          • Spolupráca školy s políciou tvorí neoddeliteľnú súčasť výchovno–vzdelávacieho procesu školy. Preto sme oslovili Obvodné oddelenie Policajného zboru v Trebišove o sprostredkovanie prednášky pre našich žiakov. Preventívna prednáška sa uskutočnila dňa 11.12.2023 s   mjr. Ing. Irenou Hankoščákovou.

            Žiakom na 1. st. a 2. st. bola ponúknutá prednáška   na tému prevencia šikanovania.   Preventistka   sa  na 1. st.   zamerala na to,  čo je šikanovanie žiakov, ale aj učiteľov. Dôkladne bolo vysvetlené aj to, čím šikanovanie nie je: odmietnutie, nesúhlas, negatívna reakcia, neochota, vzájomné hádky a výmena názorov.   Na koho sa majú žiaci obrátiť, ak niečo také spozorujú.

            Žiaci 2. st. sa dozvedeli, že pod pojmom šikanovanie, kyberšikanovanie sa rozumie správanie žiaka alebo skupiny žiakov, ktorého úmyslom je: fyzické alebo psychické ublíženie, ohrozenie alebo zastrašovanie iného žiaka. Kým klasické šikanovanie sa väčšinou viaže na jeden priestor, napríklad na školu alebo zamestnanie, v prípade kyberšikanovania môže útoky prichádzať kedykoľvek a kdekoľvek - stačí, ak má človek mobilný telefón alebo je pripojený na internet. Obeť sa tak pred útokom nemôže nikam skryť, môže sa diať aj v čase, keď sa on sám nepohybuje na internete.  Ide spravidla o opakované útoky voči žiakovi (skupine žiakov), ktorý sa z rôznych dôvodov nevie brániť.  Vysvetlila im, ako rozpoznať varovné signály potenciálneho výskytu šikanovania a okamžite to nahlásiť a začať ju riešiť. Dôkladne  im aj  pani policajtka vysvetlila, čo šikanovanie nie je. Žiaci pochopili z prednášky aj to, že súčasťou šikanovania bývajú zväčša, aj účastníci alebo, aj aktéri, ľudia, ktorí sú aj svedkovia. Na ich označenie sa používajú najčastejšie slová ako: šikanujúci, alebo aj agresor je ten, čo niekomu šikanovaním ubližuje.

            Šikanovanie sa musí riešiť vždy. Nie je možné čakať, že obeť šikanovania si s ňou dokáže poradiť sama bez pomoci (rodičov, učiteľov, policajtov). Cieľom prednášky bolo rozpoznať šikanovanie, kyberšikanovanie a získané vedomosti využiť v reálnom živote. 

            Prevencia v oblasti bezpečia a slušného správania je veľmi potrebná a hlavne v dnešnej uponáhľanej a digitálnej dobe . Určite pomôže žiakom  správne sa zorientovať v rôznych životných situáciách.  

            Mgr. Lenka Antoliková