• Múzeum deťom

          • Žiaci 1. - 6. ročníka  sa dňa 22. 6. 2023 zúčastnili exkurzie múzea  v Trebišove, kde mali možnosť vidieť  život Andrássyovskej šľachty, dobové kostýmy a prácu remeselníckych majstrov. Žiakov sprevádzala sprievodkyňa, ktorá im porozprávala zaujímavosti zo života Andrássyovcov. Žiaci si počas prehliadky vyskúšali dávne remeslá, ako pletenie lana, drevorezbu, hrnčiarsky kruh, žarnov, zbušok a mali možnosť vidieť prácu kováča.  Prehliadka bola ukončená jazdou na historickom traktore s vlečkou.

            Naše poďakovanie patrí  Múzeu a Kultúrnemu centru Južného Zemplína v Trebišove za veľmi pekné poučné podujatie v prekrásnom prostredí.

            Ing. Renáta Frajková

          • 31. ročníka olympiády žiakov 1. – 4. ročníkov ZŠ

          • Žiaci  1. - 4. ročníka ZŠ Vojčice sa dňa 15. 6. 2023 zúčastnili na 31. ročníku detskej olympiády chlapcov a dievčat. Súťažilo sa v disciplínach, ako skok do diaľky, hod tenisovou loptičkou, beh na 40m, 50m a štafetový beh.

            Naši žiaci sa v porovnaní s inými žiakmi z iných škôl nestratili a vo výbornej atmosfére a po bojovných výkonoch dosiahli veľmi dobré výsledky, ktoré boli ohodnotené medailami .

            Medailové umiestnenie ZŠ Vojčice:

            Alexej Bodák - 1. miesto - hod tenisovou loptičkou - kategória chlapci, 3.-4. ročník.

            Annamária Urbanová - 1. miesto - hod tenisovou loptičkou - kategória dievčatá, 1.-2. ročník

            Krištof Bajus - 2. miesto - beh na 50m - kategória chlapci, 3.-4. ročník

            Annamária Urbanová - 2. miesto - beh na 40m - kategória dievčatá, 1.-2. ročník

            Sofia Šalitrošová - 2. miesto - hod tenisovou loptičkou - kategória dievčatá, 3.-4. ročník

            Mikuláš Zdenko Dandáš - 3. miesto - beh na 40m - kategória chlapci, 1.-2. ročník

            Krištof Bajus - 3. miesto - skok do diaľky - kategória chlapci, 3.-4. ročník

            Štafeta chlapci 3.-4. ročník - 2. miesto - Alexej Bodák, Krištof Bajus, Pavol Chromi

            Štafeta dievčat  1.-2. ročník - 3. miesto - Nela Šalitrošová, Jaroslava Žigová, Annamária Urbanová

            Štafeta chlapci 1.-2. ročník - 3. miesto - Mikuláš Zdenko Dandáš, Vladimír Gažo, Kevin Šalitroš

            Žiakov treba pochváliť za dosiahnuté výsledky, predvedené výkony, bezproblémové správanie. Vďaka patrí aj za pedagogický dozor, Mgr. Ivane Barnákovej, Mgr. Silvii Boškovej.

            Mgr. Miroslav Truchan

             

          • Škola v prírode - Dedinky

          • V dňoch 29. 5. až 2. 6. 2023 sa 17 žiakov 3.A a 4.A zúčastnilo Školy v prírode v malebnom prostredí v Dedinkách. Okolie priehrady Palcmanská Maša sme využili každý deň na turistické vychádzky. Na dlhšiu turistickú vychádzku sme sa vybrali na Stratenskú pílu. Zúčastnili sme sa exkurzie v kaštieli Betliar a priľahlom parku. Navštívili sme aj blízku Dobšinskú ľadovú jaskyňu a absolvovali sme jazdu na koni na Samelovej farme. Sme radi, že sme mohli prežiť toľko krásnych zážitkov.

            Mgr. Erika Rohaľová, Mgr. Ivana Barnáková

          • Športový deň detí

          •              Naj športovci školy

            Anna Mária Urbanová

            Pavol Chromi,

            Milan Krajňak

            Ján Makuňa

            Karina Zmyślona

            Patrícia Šalitrošová

            Maciej Zmyślony

            Marek Gorol,

            Jaroslav Zajac

            Jakub Bystričan

        • Máj – mesiac učenia sa vonku
          • Máj – mesiac učenia sa vonku

          • 1.A: PVO  (Rastliny) – učenie bolo zamerané najmä na stavbu rastliny, resp. jej častí s následným hľadaním a identifikáciou stromov, kríkov, kvetov a pod. Žiaci zistili, že veľa rastlín, o ktorých sa učili, máme aj v našom areáli. Boli aktívni a veľmi radi riešili dané úlohy.

            5.A: MAT  (Diagramy) – hodinu matematiky sme prepojili s hodinou geografie. Úlohou žiakov bolo zapísať počet listnatých a ihličnatých stromov, kríkov a byliniek v okolí našej školy a následne urobiť stĺpcový a kruhový diagram o počte týchto druhov drevín a byliniek.

            5.A: GEG  (Lesy) –hodina geografie prebehla v botanickej záhrade, úžitkovej záhrade a v parčíku v areáli našej školy. Žiaci pozorovali a pomenúvali listnaté a  ihličnaté stromy, kríky a bylinky, ktoré sa nachádzajú v areáli školy. Vysvetlili sme si význam našich lesov pre človeka a pre zvieratá. Žiaci si utvrdili a upevnili vedomosti z vyučovacích hodín.

            6.A: MAT  (Obvod a obsah obdĺžnika) – žiaci si počas hodiny vonku preverili svoje teoretické vedomosti. Úlohou žiakov bolo urobiť náčrt multifunkčného ihriska a zistiť, koľko  metrov pletiva potrebujeme na jeho oplotenie, a koľko metrov štvorcových koberca máme na ihrisku. Žiaci pracovali s meracím pásmom.

            7.A: MAT (Objem, mierka) – na hodine vonku žiaci zisťovali, koľko metrov kubických piesku potrebujeme do školského doskočiska. Ďalšou úlohou žiakov po výpočtoch bolo zistiť cenu piesku a narysovať plán doskočiska v mierke 1:100.

            6.A: ANJ(Moje záľuby) –  na hodine anglického jazyka sa žiaci 6. A učili mimo triedy. Cestou von z budovy aj v samotnom areáli mohli spolu komunikovať počas celej vyučovacej hodiny iba anglicky. Vo dvojiciach sa navzájom  predstavovali, rozprávali sa o svojich záľubách,  čo robia vo voľnom čase. Pýtali sa na obľúbené jedlá, filmy, športy.

            5.A: BIO(Liečivé rastliny) – Žiaci 5.A sa počas hodiny biológie vybrali spoznávať liečivé rastliny v školskej záhrade. Pomocou Encyklopédie liečivých rastlín žiaci zistili základné informácie o rastlinách, na čo slúžia, pri akých ochoreniach môžu pomôcť.  Pri každej rastline zistili zaujímavosť, ktorá by mohla prekvapiť spolužiakov.

            8.A: CHE  (Určovanie pH) – žiaci si prakticky vyskúšali zisťovanie pH pôdy v areáli školy. Odobrali vzorky pôdy z rôznych stanovíšť, zmiešali s destilovanou vodou a po chvíli určili kyslosť / zásaditosť vzoriek pomocou univerzálneho indikátorového papierika.

            6.A: SJL  (Dobrodružná literatúra) – žiaci sa vydali za dobrodružstvom do školskej záhrady. Na chvíľu sa vžili do hlavnej postavy, ktorá pozorovala prírodu. Potom mali za úlohu vymyslieť, čo zaujímavé sa môže diať na ich stanovišti. Tak vznikli príbehy o nezbedných mravcoch, obrovskom pavúkovi, ktorý utkal sieť v altánku, ale aj o rybách, ktoré vyskakujú z jazierka.

            8.A: BIO  (Štruktúra a replikácia DNA) – žiaci sa pomocou nájdených prírodnín učili zostaviť jednoduchý model DNA a znázorniť prakticky jej zdvojenie (replikáciu).

            6.A: BIO  (Pŕhlivce) – úlohou žiakov rozdelených do 2 skupín bolo pomocou nájdených prírodnín vytvoriť model stavby tela nezmara hnedého a opísať jeho vonkajšiu a vnútornú stavbu.

            7.A: RUJ (  ) – Žiaci  7. A strávili svoju ,, Hodinu vonku“  v areáli školy, kde si nielen zopakovali, ale aj rozšírili slovnú zásobu z ruského jazyka.  Snažili sa pomenovať v ruštine všetko, čo okolo seba vidia a slová dávali aj do slovných  spojení a viet.  Naše ,,výtvarníčky“  Jesika a  Eny potom nakreslili na výkres školu aj areál školy a spoločne sme pridali popisky k nakresleným objektom.

            9.A: MAT  (Štatistika) – žiaci 9.A si vyskúšali štatistický prieskum na tému: Aká je farba áut, ktoré prechádzajú okolo školy? Žiaci zaznamenávali farbu okolo prechádzajúcich áut. Tieto údaje neskôr spracovali do tabuľky a nakreslili stĺpcový graf. Najfrekventovanejšia farba v danom časovom úseku bola sivá.

            2.A : MAT - žiaci si precvičili počítanie spamäti, zopakovali si základné pojmy z geometrie - žiaci sa zahrali na body, pomocou lana znázornili priamku, polpriamku, úsečku...Pomocou pracovného listu si žiaci spolu s rodičmi precvičili písomné počítanie. V poslednej úlohe žiaci vyriešili zadanie a tak sa dopracovali k tajničke - MÁM RÁD MATEMATIKU. 

            Šp.trieda: PVC (Úprava školského areálu) –Hodina bola zameraná na úpravu, skrášlenie  školského areálu - skalky. Úprava terénu, ukladanie kameňov a napokon vysádzanie nových  skalničiek bolo pre žiakov napriek náročnosti tejto práce veľkou zábavou a hlavne dobrou školou života. Úprava  skalky nie je ešte ukončená, počas školského roka v nej budeme pokračovať.

            5.A – 9.A: NBV (Ruženec) – téma hodiny nadväzovala na predošlé vedomosti žiakov. Ruženec sme si prešli po teoretickej stránke, ale keďže sa neskladá zo základných počtov pre ruženec, žiaci si vytvorili svoj vlastný originál z prírodných materiálov.

            4.A SJL (Ohybné slovné druhy) –najprv sme si zopakovali, čo už vieme o ohybných slovných druhoch. Sústredili sme sa na prídavné mená. Následne sa deti rozdelili na dve družstvá, dostali papier s napísanými prídavnými menami a  ich úlohou bolo nájsť v areáli školy prírodniny alebo predmety, ktoré spadali k uvedenému prídavnému menu. Išlo aj o rýchlosť, obratnosť, postreh a nápaditosť     

             

             

          • Protidrogová prevencia

          • Neoddeliteľnú súčasť výchovno-vzdelávacieho procesu každej školy tvorí spolupráca  s políciou. A preto sme oslovili  Obvodné oddelenie Policajného zboru v Trebišove   o sprostredkovanie prednášky pre našich žiakov. Preventívna prednáška sa uskutočnila dňa 29.5.2023.

            Prednáška bola  zameraná na protidrogovú prevenciu. Cieľom prednášky bolo priblížiť problematiku legálnych a nelegálnych drog, zvýšiť záujem žiakov o dianie okolo seba. Získané vedomosti využiť v reálnom živote.                                                                                                             
            Prevencia v oblasti bezpečia je veľmi potrebná a hlavne v dnešnej uponáhľanej dobe. Určite pomôže žiakom  správne sa zorientovať v rôznych životných situáciách.      

                                                                                                                                          Mgr. Antoliková Lenka

          • Beseda: Šikanovanie a kyberšikanovanie

          • Dňa 16.5.2023 žiaci našej školy  absolvovali besedu s pani N. Sinčovou, koordinátorkou prevencie kriminality Mestskej polície v Košiciach.

            Beseda sa uskutočnila v rámci prevencie na tému Šikanovanie a kyberšikanovanie v praxi. Pútavou formou podávala konkrétne praktické informácie  o danej téme a o  skúsenostiach s mladistvými z vlastnej praxe.

            Cieľom besedy bolo zvýšiť právne vedomie a právnu zodpovednosť mladistvých.

                                                                                                            Mgr. Antoliková Lenka

          • Turnaj v skladaní Rubikovej kocky

          • Rubikova kocka je bezpochyby najznámejší matematický hlavolam, ktorý skvele pobaví a zároveň rozvinie vašu pamäť i schopnosť logického myslenia, ale aj šikovnosť rúk. Vynašiel ju v roku 1974 maďarský sochár a architekt Ernő Rubik. Rozhodli sme sa zorganizovať 1. ročník turnaja v skladaní Rubikovej kocky. Žiaci 2. až 4. ročníka si zmerali sily v skladaní jednej farby (jednej steny) kocky. Samotnému turnaju predchádzali triedne kolá, najrýchlejší žiaci jednotlivých  tried postúpili do medzitriedneho turnaja. Výsledky:

            1. miesto Juraj Dziura – 3.A

            2. miesto Emma Zoe Schmidt – 3.A

            3. miesto Eduard Peja – 2.A

            4. miesto Alexej Bodák – 4.A 

            Špeciálnu cenu získal Richard Veľk, žiak 3.A, ktorý dokázal poskladať celú Rubikovu kocku. Dokázal to za 1 minútu a 14 sekúnd.

            Víťazom srdečne gratulujeme!

            Ostatní zúčastnení ešte pocvičia a isto sa o rok stretneme na 2. ročníku  tejto zaujímavej súťaže.

            Mgr. Erika Rohaľová

          • Školské kolo v hre PIŠKVORKY

          • Dňa 24.4. sa uskutočnilo školské kolo hry piškvorky.  Žiaci druhého stupňa, ktorí sa umiestnili ako najšikovnejší piškvorkári triedy, si navzájom zmerali sily v turnaji. 

            Žiaci najprv hrali „každý s každým“ a nakoniec,  tí s najvyšším počtom bodov hrali o prvé 3 miesta.

            Na prvom mieste sa umiestnil Juraj Mikula z 8.A,

            druhá skončila Lívia Chromá z 9.A

            a na treťom mieste sa umiestnil Patrik Mikula z 6.A.

            Víťazom gratulujeme!!!

            Mgr. Miloš Soták

          • Botanická exkurzia

          • Dňa 21.04.2023 sa pri príležitosti Dňa Zeme uskutočnila botanická exkurzia do Mestského parku v Trebišove. Zúčastnili sa jej žiaci 2. – 9.ročníka, ktorí spoznávali jarné kvitnúce byliny, liečivé rastliny i významné dreviny rastúce v krásnom prostredí trebišovského parku. A keďže sa vydarilo aj počasie, mohli sme plnými dúškami obdivovať čarovnú jarnú prírodu.

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

          • Biologická olympiáda, kat. D – okresné kolo

          • Dňa 20.04.2023 sa v priestoroch CVČ Trebišov uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády, kat. D (6. – 7.ročník ZŠ). Súťaž pozostávala z dvoch častí: praktická (skúmanie uloženia semien a správania sa borovicovej šišky vo vode) a teoretická (vedomostný test). Súťaže sa zúčastnilo 17 žiakov (úspešných riešiteľov školského kola) z 9 škôl. Žiaci našej školy sa v silnej konkurencii opäť nestratili:

            Nella Ferjová (7.A) - 3.miesto (úspešná riešiteľka)

            Miroslava Farbarová (7.A) –6.miesto (úspešná riešiteľka)

             

                  Blahoželáme!

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

          • Návšteva Zemplínskej knižnice v Trebišove

          • Marec – mesiac kníh, sme si so žiakmi 1. stupňa pripomenuli dňa 29.3.2023 návštevou Zemplínskej knižnice v Trebišove.

            Po príchode sme najprv absolvovali prehliadku jednotlivých miestností – izbičiek v knižnici. Potom sme sa rozdelili na dve skupiny.

            Žiaci 1. a 2. roč. sa dozvedeli ako sa vyrába kniha, ako sa o knihy máme starať a ako si ich môžeme z knižnice vypožičať. Vypočuli a zahrali si aj príbeh o Guľkovi Bambuľkovi. Na záver si žiaci spriadli pavučinu priateľstva.

            Žiaci 3. a 4. roč. mali tému Robotika. Najprv si pozreli prezentáciu o tejto téme a potom mali praktické ukážky s programovacími autíčkami. Všetci si jednotlivo vyskúšali naprogramovanie autíčok a zahrali sa s nimi.

            Žiakom sa pripravené aktivity veľmi páčili, boli zaujímavé a poučné. Už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu, kedy si pre nás milé pani knihovníčky pripravia nové aktivity.

            Mgr. Jaroslava Bertová

          • Žiaci učiteľom

          • Milí naši učitelia,

            Tento rok sme na Vás opäť mysleli a preukázali sme Vám vďaku za Vaše krásne povolanie. Deň učiteľov totiž slávime 2.rok s Vami, pretože je to výnimočný deň, kedy Vám ďakujeme za každé uznanie, milé slovo a vedomosti, ktoré nám každodenne odovzdávate. Máte od nás opäť veľké ĎAKUJEME, lebo každý z Vás má  zásluhy na stavaní našej osobnosti.

             Tieto slová venujeme všetkým pedagogickým zamestnancom našej školy, pretože veríme v to, že

            učiteľ je človek, ktorý dokáže meniť zrkadlo na okno.

                                                         Natália Gunárová a žiaci 8.A

          • Deň zápasu za ľudské práva

          • Deň zápasu za ľudské práva sa na Slovensku každoročne koná 25. marca.

            Toto uctenie si pripomína udalosti Sviečkovej demonštrácie, ktorá sa konala v roku 1988 v Bratislave. Ľudia so sviečkami v rukách bojovali za ľudské práva - práva na rovnosť, ľudskú dôstojnosť, slobodu prejavu, zhromaždenia, demonštrácie, petície, slobodu pobytu a pohybu, náboženskú slobodu.

            My sme si to pripomenuli 27. 3. 2023 symbolickým  - oblečením bielym tričkom. 

            Mgr. Lenka Antoliková