• Biologická olympiáda, kat.E – okresné kolo

          • Dňa 11.04.2024 sa v priestoroch CVČ Trebišov uskutočnilo okresné kolo Biologickej olympiády, kategória E . Súťažilo sa v 3 odbornostiach: zoológia, botanika a geológia. V odbornosti botanika mala zastúpenie aj naša škola. Úlohou súťažiacich bolo naučiť sa slovenský a latinský názov 50 predpísaných rastlín rastúcich vo vode a v jej okolí, vzhľad, stavbu a životné nároky jednotlivých druhov. Samotná súťaž pozostávala z 2 častí – poznávačka 10 rastlín a teoretický test.

            Naša žiačka, Karina Zmyślona, dosiahla vynikajúci výsledok – obsadila 1. miesto a vybojovala si tým aj postup na krajské kolo.

            Blahoželáme a držíme palce!

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

          • Bačkovská dolina

          • Dňa 27.03.2024 sa žiaci 5. – 9.ročníka zúčastnili účelových cvičení v Bačkovskej doline.

            Žiaci počas prechodu chráneným územím plnili na stanovištiach praktické úlohy z odborných zložiek ÚC:

            Zdravotná príprava (Mgr. K. Siládiová)

            Riešenie mimoriadnych situácií (Mgr. J. Rohaľ)

            Pobyt a pohyb v prírode (Mgr. M. Soták).

            Žiaci sa zároveň venovali poznávaniu fauny a flóry na danom území (jarné lesné byliny, machy a paprade, obojživelníky, vtáky). 

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

        • Zápis do 1.ročníka
          • Zápis do 1.ročníka

          • Zápis detí do 1. ročníka Základnej školy, Školská 286, Vojčice pre školský rok 2024/2025 sa uskutoční

            dňa 8. apríla 2024 (pondelok) v čase od 14:30 do 17:00 hodiny v budove základnej školy.

            Pokiaľ je to možné, zápisu sa zúčastňujú obidvaja zákonní zástupcovia spolu s dieťaťom.

            K zápisu do 1. ročníka je potrebné, aby zákonní zástupcovia priniesli:

            • platné občianske preukazy oboch rodičov,
            • rodný list dieťaťa. 

            Zápis je určený pre deti narodené od 1. septembra 2017 do 31. augusta 2018

            Povinná školská dochádzka sa začína začiatkom školského roka (1. septembra), ktorý nasleduje po dni, keď dieťa dovŕši šiesty rok veku života a dosiahne školskú spôsobilosť.                                                        Zápisu do 1. ročníka sa musia zúčastniť aj deti, ktoré v školskom roku 2023/2024 pokračovali v predprimárnom vzdelávaní v MŠ, tzv. "mali odklad povinnej školskej dochádzky".

            Zákonný zástupca dieťaťa je povinný prihlásiť svoje dieťa, ktoré dovŕši šesť rokov veku k 31. augustu 2024 (vrátane) a má trvalý pobyt na území Slovenskej republiky, na plnenie povinnej školskej dochádzky v základnej škole, bez ohľadu na to, či dieťa dosiahlo školskú spôsobilosť alebo nedosiahlo školskú spôsobilosť a je uňho predpoklad, že bude pokračovať v plnení povinného predprimárneho vzdelávania.

          • Učíme sa o vode

          • Keďže 22.marec je Svetový deň vody, počas celého týždňa sme sa na vyučovacích hodinách vo viacerých triedach venovali témam súvisiacim s vodou.

            Žiaci 1.stupňa sa učili o skupenstvách vody, o jej využití, čo by sa stalo, ak by jej bol nedostatok, hľadali slová súvisiace s vodou, vystrihli a vyfarbili si kvapku vody, rozprávali sa o  šetrení vodou a vytvorili si vlastné modely či plagáty kolobehu vody.

            Žiaci 2.stupňa čítali povesť Utopená grófka z michalovského kaštieľa, zisťovali názov rieky a diskutovali o nebezpečenstvách súvisiacich s vodou, pozorovali pod mikroskopom mikroorganizmy žijúce vo vode (porovnávali vodu z akvária s vodou z jazierka), zisťovali objem sklenených guľôčok podobne ako Archimedes ponáraním do vody, výtvarne spracovali svoju kvapku vody, diskutovali o tom, ako prebieha filtrácia vody v prírode,  zhotovili model filtra z plastovej fľaše, kamienkov, štrku a piesku a po jeho inštalácii v školskej záhrade ho aj vyskúšali.

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

          • Biologická olympiáda, kat. C (8. a 9.ročník)

          • Dňa 13.02.2024 sa v priestoroch CVČ v Trebišove uskutočnilo okresné kolo tejto súťaže. Tá pozostávala z teoretickej (test)a praktickej časti (práca s mikroskopom). Našu školu reprezentovali dvaja žiaci 9.ročníka, ktorí dosiahli vynikajúce výsledky:

            Juraj Mikula – 1.miesto (úspešný riešiteľ, postup do krajského kola)

            Natália Gunárová – 3.miesto (úspešná riešiteľka)

            Juraj Mikula sa dňa 18.03.2024 zúčastnil aj krajského kola v Košiciach, kde sa medzi dvadsiatimi najúspešnejšími žiakmi Košického kraja nestratil a obsadil 12.miesto (úspešný riešiteľ).

            Obom žiakom srdečne blahoželáme!

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

          • Krása nevídaná - rovesnícke vzdelávanie

          • Žiaci 5.A triedy pod vedením učiteľky Mgr. Gabriely Ficovej prichystali hodinu v žiackej knižnici pre žiakov prvého ročníka. Po predstavení bábkového divadielka, prváci získavali indície k nájdeniu ukrytého pokladu. Na záver prváci poďakovali piatakom za krásnu zážitkovú hodinu.

          • HVIEZDOSLAVOV KUBÍN - školské kolo

          • Dňa 23.02.2024 nám žiaci prvého a druhého stupňa sprostredkovali krásny umelecký zážitok vďaka recitačnej súťaži HVIEZDOSLAVOV KUBÍN.

            Umiestnenie bolo nasledovné:

            I. kategória

            1. miesto – Ivana Ilošvayová

            2. miesto – Daniel Šefčík

            3. miesto – Emma Zoe Schmidt

             

            II. kategória

            1. miesto – Karina Zmyślona

            2. miesto – Fabián Kohút

            3. miesto – Rastislav Kozár

             

            III. kategória

            1. miesto – Natália Gunárová

            2. miesto – Juraj Mikula

            3. miesto – Jakub Dzhalovyan

            Recitátorom srdečne blahoželáme a našim reprezentantom v okresnom kole prajeme veľa úspechov.

            Mgr. Ivana Krišková

             

          • Preventívna prednáška: Šikanovanie, kyberšikanovanie

          • Spolupráca školy s políciou tvorí neoddeliteľnú súčasť výchovno–vzdelávacieho procesu školy. Preto sme oslovili Obvodné oddelenie Policajného zboru v Trebišove o sprostredkovanie prednášky pre našich žiakov. Preventívna prednáška sa uskutočnila dňa 11.12.2023 s   mjr. Ing. Irenou Hankoščákovou.

            Žiakom na 1. st. a 2. st. bola ponúknutá prednáška   na tému prevencia šikanovania.   Preventistka   sa  na 1. st.   zamerala na to,  čo je šikanovanie žiakov, ale aj učiteľov. Dôkladne bolo vysvetlené aj to, čím šikanovanie nie je: odmietnutie, nesúhlas, negatívna reakcia, neochota, vzájomné hádky a výmena názorov.   Na koho sa majú žiaci obrátiť, ak niečo také spozorujú.

            Žiaci 2. st. sa dozvedeli, že pod pojmom šikanovanie, kyberšikanovanie sa rozumie správanie žiaka alebo skupiny žiakov, ktorého úmyslom je: fyzické alebo psychické ublíženie, ohrozenie alebo zastrašovanie iného žiaka. Kým klasické šikanovanie sa väčšinou viaže na jeden priestor, napríklad na školu alebo zamestnanie, v prípade kyberšikanovania môže útoky prichádzať kedykoľvek a kdekoľvek - stačí, ak má človek mobilný telefón alebo je pripojený na internet. Obeť sa tak pred útokom nemôže nikam skryť, môže sa diať aj v čase, keď sa on sám nepohybuje na internete.  Ide spravidla o opakované útoky voči žiakovi (skupine žiakov), ktorý sa z rôznych dôvodov nevie brániť.  Vysvetlila im, ako rozpoznať varovné signály potenciálneho výskytu šikanovania a okamžite to nahlásiť a začať ju riešiť. Dôkladne  im aj  pani policajtka vysvetlila, čo šikanovanie nie je. Žiaci pochopili z prednášky aj to, že súčasťou šikanovania bývajú zväčša, aj účastníci alebo, aj aktéri, ľudia, ktorí sú aj svedkovia. Na ich označenie sa používajú najčastejšie slová ako: šikanujúci, alebo aj agresor je ten, čo niekomu šikanovaním ubližuje.

            Šikanovanie sa musí riešiť vždy. Nie je možné čakať, že obeť šikanovania si s ňou dokáže poradiť sama bez pomoci (rodičov, učiteľov, policajtov). Cieľom prednášky bolo rozpoznať šikanovanie, kyberšikanovanie a získané vedomosti využiť v reálnom živote. 

            Prevencia v oblasti bezpečia a slušného správania je veľmi potrebná a hlavne v dnešnej uponáhľanej a digitálnej dobe . Určite pomôže žiakom  správne sa zorientovať v rôznych životných situáciách.  

            Mgr. Lenka Antoliková    

          • Dreviny okolo nás – rovesnícke vzdelávanie

          • Dňa 27.11.2023 sme v našej škole zrealizovali rovesnícke vzdelávanie na tému: Dreviny okolo nás. Lektormi boli žiaci 7.A, ktorí učili našich prváčikov.

            Malí žiaci spoznávali ihličnaté stromy v areáli školy a hrali hry súvisiace s danou témou, ktoré pre nich vymysleli siedmaci („Beháčik“ – nájdi strom, z ktorého pochádza konárik, „Čo je to?“ – so zaviazanými očami pomocou hmatu uhádni, konárik z akého stromu držíš v ruke, „Čo si pamätáš? – ktoré informácie si pamätáš o jednotlivých druhoch a „Čo ťa najviac zaujalo?“ – jedna informácia o jednotlivých stromoch, ktorá ťa zaujala, prekvapila...).

            Žiaci 7.ročníka sa svojej úlohy zhostili veľmi dobre, za čo im patrí veľká pochvala.

            Mgr. Kvetoslava Siládiová

             

        • Krajské kolo v stolnom tenise
          • Krajské kolo v stolnom tenise

          • Žiaci našej školy:

            Leško Tomáš, Mikula Patrik  a Mikula Juraj 

            sa stali víťazmi okresného kola v stolnom tenise. Následne  postúpili do krajského kola. Krajské kolo v stolnom tenise žiakov sa uskutočnilo 16. novembra 2023 na ZŠ s MŠ v Margecanoch.

            V krajskom kole bojovalo 11 družstiev z košického kraja. Tieto družstvá boli rozlosované do dvoch skupín. Naši reprezentanti boli v skupine A,  kde boli aj družstvá: ZŠ Helcmanovce, ZŠ  Porúbka, ZŠ  Košice – Lechkého a  ZŠ Bruselská Košice.

            Po víťazstve v skupine postúpili do FINAL FOUR, kde obsadili veľmi pekné 3. miesto.

            Svojou hrou a výsledkami nás potešili. Títo žiaci si účasť v krajskom kole vybojovali už druhý krát po sebe.

            Našim stolnotenisovým reprezentantom srdečne blahoželáme a držíme im prsty v ich ďalšej športovej kariére!

            Mgr. Juraj Rohaľ

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • K jeseni neodmysliteľne patria šarkany. Zábavu z púštania šarkanov sme si vniesli do vyučovania aj my na našej základnej škole. Žiaci prvého stupňa si priniesli krásnych, rôznorodých a pestrofarebných šarkanov, s ktorými zaplnili areál školy. Vietor nám síce neprial, ale ani to neprekážalo v tom, aby sa žiakom podarilo dostať veselé šarkany do vzduchu a do povetria. Neskôr spoza mrakov vykuklo aj slnko, ktoré spríjemnilo naháňačku šarkanov. Žiakom sa šarkaniáda veľmi páčila a už teraz sa tešíme na ďalšiu.

            Mgr. Jaroslava Bertová